Diatermi - Borttagning av milier, fibromer & ytliga kapillärer 15 minuter

Ordet diatermi kommer från grekiskan och betyder genom värme. Strömmen tillsammans med hög strömstyrka ger genom snabba svängningar av elektroner friktion som alstrar värme i vävnaden. På så sätt smälts överflödig vävnad bort. Detta går snabbt, är effektivt och nästan smärtfritt.

  • Ett fibrom är en helt ofarlig bindvävstillväxt som oftast sitter på halsen, i armhålan eller på bålen. Dessa tas enkelt bort med hjälp av diatermi.
  • Milier är knappnålsstora vita epitelcellcystor som sitter under huden, oftast runt ögonen. Dessa kan tas bort med lancett, men är de många så är det enklare med diatermi.
  • Ytliga kapillärer, teleangiektasier och spider nevus är röda kärl och tas enkelt bort med hjälp av diatermi.

Efter behandlingen är det viktigt att låta bli huden så att den kan läka ordentligt. Huden kan bli röd och svullen någon timme efter behandlingen och detta är normalt. Om det kommer små sårskorpor, så låt bli att pilla på dem och låt de läka av sig själv. Det är viktigt med att använda högt solskydd några veckor efter behandlingen oavsett årstid.

Antalet behandlingar som krävs vid diatermi kan variera beroende på ditt hudtillstånd och vad du är ute efter att uppnå med behandlingen. Vissa personer kan uppnå önskat resultat med en behandling, medan andra kan behöva flera behandlingar för att uppnå önskat resultat.

Ja man kan ta bort milier i ansiktet med diatermi. Milier är knappnålsstora vita epitelcellcystor som sitter under huden, oftast runt ögonen. Dessa kan tas bort med lancett, men är de många så är det enklare och snabbare med diatermi. Viktigt att man går till en auktoriserad hudterapeut.

Ett fibrom är en helt ofarlig bindvävstillväxt som oftast sitter på halsen, i armhålan eller på bålen. Dessa tas enkelt bort med hjälp av diatermi. Tas enkelt bort med diatermi efter en behandling. Upprepade behandlingar kan behövas vid behov.

Efter behandlingen är det viktigt att låta bli huden så att den kan läka ordentligt. Huden kan bli röd och svullen någon timme efter behandlingen och detta är normalt. Om det kommer små sårskorpor, så låt bli att pilla på dem och låt de läka av sig själv. Det är viktigt med att använda högt solskydd några veckor efter behandlingen oavsett årstid.

Tiden det tar för huden att läka efter en diatermi-behandling kan variera beroende på din hudtyp och hudtillstånd samt hur aggressiv behandlingen var. Generellt kan huden kännas öm och känslig efter behandlingen och det är vanligt att huden blir röd och svullen. Dessa biverkningar brukar avta inom några dagar.

Det är viktigt att vårda huden väl efter behandlingen och att undvika att utsätta den för solen och andra påfrestningar under läkningstiden. Använd en mjukgörande hudkräm och solskydd för att skydda huden och låt den lufta så mycket som möjligt.

Om du upplever några biverkningar efter behandlingen som inte avtar efter några dagar eller om du är orolig för hudens tillstånd rådfråga en hudläkare eller hudterapeut för råd och vård. De kan hjälpa dig att välja rätt produkter och tekniker för din hudtyp och hudtillstånd och ge råd om hur du ska vårda huden efter behandlingen.

Om fibrom blöder kan det vara en bra idé att rådfråga en läkare. Det finns olika orsaker till att fibrom kan blöda och det är viktigt att utreda orsaken innan man väljer en behandling.

Det kan finnas olika behandlingsalternativ beroende på orsaken till att fibrom blöder. Om fibromen har blivit skadad eller infekterad kan det vara lämpligt att behandla dem med antibiotika eller andra mediciner. Om fibromen är stora eller orsakar besvär kan det vara lämpligt att ta bort dem professionellt.